Wat hebben een vogel en een 'mol' met elkaar gemeen, zul je misschien denken?
De vogel en de veenmol hebben met elkaar gemeen dat zij allebei ’s avonds te horen zijn, en dat zij allebei een lange triller als geluid hebben. Een kleine verrassing: een veenmol is helemaal geen mol!
De sprinkhaanzanger
De sprinkhaanzanger is een klein bruin vogeltje met een enorm geluid. De eerste indruk is dat er een insect zit te zingen, maar het gezang is luider, en het gaat langer door. Hij zingt op de dag maar vooral ook ’s avonds. Zijn geluid heeft een lange triller. Vanuit het gras wat lijkt op het geluid van een sprinkhaan. Daaraan dankt hij dus zijn naam. Een operazanger kan zijn petje voor hem afnemen, zo lang kan hij zijn zang aanhouden: minutenlang, maar als hij op dreef is ook urenlang. Soms verandert de klank van het geluid doordat de vogel zijn kop draait.
Luister hier naar het geluid van de sprinkhaanzanger.
Verborgen leven
Je ziet de sprinkhaanzanger maar zelden, ook al zit hij nog zo dichtbij. De vogel leeft verborgen in riet in natte ruigten. Hij zingt vanaf april tot in augustus en heeft in die periode 2 nesten. De jongen worden nog 12-13 dagen gevoerd voordat ze uitvliegen.
De veenmol
De veenmol is geen mol maar een soort krekel. Hij is wel 5 cm groot. Hij verschuilt zich vaak in een holletje aan de slootkant en daardoor is ook hij zelden te zien, ook al lijkt het geluid nog zo dichtbij. De veenmol gebruikt de akoestiek van het holletje om het geluid verder te laten dragen. Dat is voor hem belangrijk, want met het geluid wil hij een vrouwtje lokken. De veenmol 'zingt' trouwens door zijn dekvleugels over elkaar heen te wrijven.
Bedreigde soort
Het dieet van de veenmol bestaat voornamelijk uit bodemdieren zoals regenwormen en insectenlarven, maar hij eet ook graag plantenwortels. Akkerbouwers en volkstuinders vinden dit natuurlijk niet prettig, en bestrijden de veenmol. Daardoor is de veenmol nu een bedreigde diersoort. Overigens wordt de veenmol ook zelf weer gegeten: hij staat zelf op het menu van mollen, egels, muizen, roofvogels en vossen.
De jeugd van een veenmol
De vrouwtjesveenmol legt wel 200-300 eitjes. Bijzonder is dat jonge veenmollen nog 2 tot 3 weken in het nest blijven en door de moeder verzorgd worden. Veenmollen zijn pas na 500 dagen volwassen en worden ca. 600 dagen oud.
Jaaragenda van de veenmol
Veenmollen komen in april uit hun winterslaap en 'zingen' van mei tot juli. Vanaf eind juli gaan ze op zoek naar een overerwinteringsplekje in een verticaal gegraven gang. Als ze een goed plekje hebben gevonden, gaan ze daar in winterslaap.