Pinksterbloem en Look zonder look

In het voorjaar zullen we in het Waalbos op een aantal plekken pinksterbloemen vinden.

De pinksterbloem bloeit in april en mei en heeft roze bloemen. Pinksterbloemen groeien op vochtige plekken, dus vaak aan slootkanten maar ook wel midden op graslanden als de waterstand daar hoog is. Pinksterbloemen zijn de waardplant voor de rups van het Oranjetipje. Deze vlinder legt zijn eitje net onder de knop van de pinksterbloem.

Ook Look zonder look bloeit in april en mei en heeft witte bloemen. Look zonder look dankt zijn naam aan de naar ui geurende bladeren (als ze fijn gewreven worden) en het ontbreken van een bol onder de grond. Oranjetipjes leggen ook eitjes op de Look zonder look. Dit zijn dan ook wel de enige twee planten waarop het oranjetipje zijn eitjes legt. 

Pinksterbloemen behoren, net als Look zonder look, tot de kruisbloemen. De kruisbloemenfamilie heeft zaden in hauwtjes, altijd bloemen met 4 bloemblaadjes en 6 meeldraden waarvan er 4 lang zijn en 2 kort.

We willen proberen meer Look zonder look en pinksterbloemen in het Waalbos te krijgen zodat we in het Waalbos in het voorjaar ook kunnen gaan genieten van de Oranjetipjes.

Oranjetipjes zijn één van de vroegst vliegende vlinders in het voorjaar. Ze overwinteren als pop hangend aan de waardplant. Voorlopig moeten we nog even geduld hebben. De plekken waar veel Look zonder look stond zijn steeds gemaaid door Staatsbosbeheer en ook is er slootschoonsel op gegooid. Hierdoor zijn deze soorten weer verdwenen. Op de door ons beheerde veldjes gaan we proberen deze soorten te behouden.