Donateursactiviteit bij de hoeve Biesland

Dit keer zijn we met donateurs en vrijwilligers naar Hoeve Biesland in Delfgauw geweest. Met 11 mensen zijn we om 13.00 uur naar Delfgauw gereden. Hoeve Biesland is een grote melkveehouderij. Nou ja, eigenlijk meer een samenwerkingsverband van een aantal ondernemers. Hoeve Biesland wordt gerund door Mieke en Jan Duijndam, van wie wij een rondleiding over het bedrijf kregen.

Toen Jan Duijndam in de jaren 90 de melkveehouderij van zijn vader overnam, had hij al snel in de gaten dat de traditionele veehouderij niet houdbaar was in de stedelijke omgeving rond Delft. Toen heeft hij een draai gemaakt naar biologische landbouw. Grootste verandering was te kijken naar wat de omgeving vraagt en de bedrijfsvoering daarop aan te passen. Nu heeft Hoeve Biesland 400 koeien op ca 40 ha weidegebied en 360 ha natuurgrond. Ook maakt de boerderij gebruik van het gras van de natuurgebieden als strooigras in de stal. De mest wordt gebracht naar akkerbouwbedrijven die graan leveren voor de koeien als bijvoer. De arme gronden leveren immers minder op, dan reguliere weilanden.

Uitgangspunt is een gesloten systeem. Er komt niets van buitenaf bij. De laatste jaren is Hoeve Biesland uitgebreid met een bakkerij en een slagerij en een eigen winkel. De producten komen grotendeels van eigen grond. Jan Duijndam werkt inmiddels samen met een jonge boer, die de boerderij runt, een slager die het vlees van de elders geslachte koeien bewerkt en een bakker die brood en koekjes bakt. Vele van de producten worden lokaal afgezet, bij particulieren maar ook bij horecagelegenheden.

Het was een mooie dag, een mooie rondleiding over een bijzonder bedrijf, gericht op de toekomst. De koffie en verse warme gevulde koeken waren heerlijk. Een geslaagde activiteit en een mooi voorbeeld voor duurzame kringlooplandbouw.

Nieuwsbrieven

Klik op een van de buttons om de nieuwsbrief te bekijken.

Nieuwsbrief ontvangen?
U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar info@onswaalbos.nl.

2022

2021

2020

2019

2018

2017