Trekker en hooier voor het Waalbos

Trekker en hooier voor het Waalbos

Stichting Natuurbeheer Waalbos heeft een tweedehands trekker met hooibandmachine en aanhanger gekocht dankzij bijdragen van Fonobori, de Groene Motor en de gemeente Ridderkerk.

Sinusmaaibeheer

De stichting onderhoudt een aantal grasvelden in het Waalbos om deze om te vormen naar bloemrijke hooilanden die bijdragen aan het in stand houden van vlinders en insecten. 
In 2018 zijn door de Stichting een aantal graslanden (bij elkaar ca. 1 ha) geëgd en ingezaaid met een bloemenrijk mengsel, waarvan de zaden geoogst waren in de Biesbosch. Sinds die tijd onderhoudt de stichting deze bloemrijke grasvelden volgens sinusmaaibeheer. Sinus maaien wil zeggen dat er steeds een deel van het gras wordt gemaaid en een deel blijft staan. Dat heeft als voordeel dat er altijd bloeiende kruiden zijn en altijd plekken waar de rupsen van de vlinders kunnen overleven.

Trekker, aanhanger en hooibandmachine

Doel was om ook de andere grasveldjes te gaan sinus maaien. Handmatig hooien en het maaisel afvoeren, is echter een zware klus, in een periode dat het meestal vrij warm is. Daarom was de stichting blij met de bijdragen om een trekker met aanhanger en een hooibandmachine aan te kunnen schaffen. Dit neemt het zware werk uit handen en nu kan het maaisel ook echt van het veld worden afgevoerd, waard dit voorheen op hoge stapels werd gelegd. De wens voor een maaimachine aan de minitrekker, moet nog even wachten. De aanschaf was duurder dan begroot, zeker omdat op de trekker nog een rolbeugel moest worden aangebracht. Dit wilde de stichting echter per sé wel, om de veiligheid van de vrijwilligers die erop rijden te waarborgen. Een rolbeugel voorkomt dat iemand onder de trekker vast raakt als die omslaat.

Wens: maaiarm

De stichting maait nu nog met een maaibalk waarachter lopend wordt gemaaid. Wens is om ook aan de trekker een maaiarm te krijgen, maar daar moeten we nog even voor doorsparen. Mochten er lezers zijn die een tweedehands maaiarm voor een Iseki trekker in de aanbieding hebben, dan horen we dat graag.

Nieuwsbrieven

Klik op een van de buttons om de nieuwsbrief te bekijken.

Nieuwsbrief ontvangen?
U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar info@onswaalbos.nl.

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017